Monitoring water quality in hospitals: a longitudinal comparative study on detection of critical points

DOI:

https://doi.org/10.17564/2316-3798.2022v9n1p159-174

Authors

  • Árina Oliveira Reis da Paixão Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.
  • Kátia Aparecida Nunes da Silva Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.
  • Jhuly Aurora Assunção Gouvêa Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.
  • Janiny Maria Araújo Garcia Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.
  • Vanessa Temponi de Melo Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.
  • Felipe Gomes da Costa Oliveira Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.
  • Júlio César Pereira Reis Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.
  • Humberto Moreira Húngaro Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.
  • Juliana de Carvalho da Costa Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Published

2022-07-18

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Abstract

In the hospital environment, water is used for different purposes, such as: consumption, cleaning processes and hemodialysis. Regular supply and frequent monitoring of water quality are essential to guarantee the safety of the activities carried out. Consolidation Ordinance n° 5 of September 28th, 2017, of the Ministry of Health, regulates the sensory, chemical, and microbiological requirements for drinking water in Brazil. In the present work, a longitudinal study of the quality monitoring of the water used in two hospitals was carried out, identifying its main critical points. For this, 126 water samples collected from 2016 to 2019 were analyzed, of which 80 came from hospital A and 46 from hospital B. Over the four years of study, there was a variation in the number of samples in disagreement with current legislation. It was also verified that the samples showed nonconformities mainly in the analysis of free residual chlorine, 11.3% and 19.6%, and heterotrophic bacteria count, 5.0% and 2.2%, in hospitals A and B, respectively. With this, the importance of monitoring the quality of water in hospitals is verified, aiming the health care of employees and, in particular, of patients.

Keywords: Residual Chlorine. Quality Control. Water Potability Standard.

Author Biographies

Árina Oliveira Reis da Paixão, Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Graduanda em Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil. arina.paixao@estudante.ufjf.br. Contato (32) 99153-1968

Kátia Aparecida Nunes da Silva, Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Graduanda em Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Jhuly Aurora Assunção Gouvêa, Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Graduanda em Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Janiny Maria Araújo Garcia, Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Graduanda em Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

 

Vanessa Temponi de Melo , Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Técnica Administrativa em Educação na Faculdade de Farmácia da Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

 

Felipe Gomes da Costa Oliveira, Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Técnico Administrativo em Educação na Faculdade de Farmácia da Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Júlio César Pereira Reis, Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Mestre, Laboratório de Análise de Alimentos e Águas da Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Humberto Moreira Húngaro, Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Doutor; Professor na Faculdade de Farmácia da Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Juliana de Carvalho da Costa, Faculdade de Farmácia na Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

Doutora; Professora na Faculdade de Farmácia da Universidade Federal de Juiz de Fora, Juiz de Fora, Minas Gerais, Brasil.

 

 

How to Cite

Oliveira Reis da Paixão, Árina, Aparecida Nunes da Silva, K., Aurora Assunção Gouvêa, J., Maria Araújo Garcia, J. ., Temponi de Melo , V., Gomes da Costa Oliveira, F., … de Carvalho da Costa, J. (2022). Monitoring water quality in hospitals: a longitudinal comparative study on detection of critical points. Interfaces Científicas - Saúde E Ambiente, 9(1), 159–174. https://doi.org/10.17564/2316-3798.2022v9n1p159-174