EVALUATION OF THE COMPOSITION OF NUTRICOSMETICS USED IN THE TREATMENT OF HAIR AND NAILS

DOI:

https://doi.org/10.17564/2316-3798.2021v8n3p385-398

Authors

  • Eliane Freire de Oliveira Fernandes Universidade Tiradentes
  • Ingrid Gabriele Silva Maciel Universidade Tiradentes
  • Nathalia Caroline Mandarino Silva Universidade Tiradentes
  • Heriberto Alves dos Anjos Universidade Tiradentes

Published

2021-10-18

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Abstract

Beauty standards have increased the demand for nutritional supplements, named nutricosmetics, which serve several aesthetic purposes, including benefits in hair and nails treatment. The present study aims to analyze the nutritional composition of some of these products found on the market. To do so, na exploratory and descriptive research of the products found was carried out in order to obtain data on the nutritional composition, indication of use and dosage. Therefore, 75 products that met the characteristics of the study were found and tabulated. With regard to nutritional composition, the following results were highlighted: biotin with 88%; pyridoxine with 82%; zinc, which represented 80% of the analyzed products; selenium, present in 61% of products; vitamin C and E with 60%; and copper in 33% of products. In addition to the minerals and vitamins found in the products, the presence of bioactive compounds was identified. From the analysis, it was observed that these nutrients have a relationship with the growth and strengthening of skin attachments, such as hair and nails. However, it is essential to develop more studies in this area regarding the effectiveness of these products, as well as the guidance of a professional in the prescription in order to adapt the dietary pattern with the need for nutritional supplementation.

Author Biographies

Eliane Freire de Oliveira Fernandes, Universidade Tiradentes

Graduanda em Nutrição pela Universidade Tiradentes (UNIT). Participou da Liga Acadêmica (LANUCLIN), e Simposium de Iniciação Científica - NUPANH. E-mail: eliane.freire.nutri@gmail.com

Ingrid Gabriele Silva Maciel, Universidade Tiradentes

Graduanda em Nutrição na Universidade Tiradentes (UNIT). Atualmente, é vice-presidente na Liga Acadêmica de Bioquímica da Nutrição (LABIN). Email: ingrid_gabriele18@hotmail.com

Nathalia Caroline Mandarino Silva, Universidade Tiradentes

Graduanda em Nutrição pela Universidade Tiradentes (UNIT). Atualmente, é integrante da Liga Acadêmica de Parasitologia (LASEPH). E-mail: nathaliamandarino@hotmail.com.

Heriberto Alves dos Anjos, Universidade Tiradentes

Doutor em Biotecnologia Industrial e Mestre em Biotecnologia em Recursos Naturais. Graduado em Nutrição Bacharelado e em Ciências Biológicas Licenciatura. Professor Assistente I do curso de Nutrição e Estética da Universidade Tiradentes e Coordenador de estágio em Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição e do curso de Pós-graduação Lato Sensu em Tecnologia e Gestão na Produção de Alimentos da Universidade Tiradentes. Atua como consultor em unidades produtoras de alimentos e projetos de pesquisa e extensão em alimentação coletiva. Atua em consultório clínico na área de nutrição esportiva e estética. E-mail: heribertoanjos@yahoo.com.br

How to Cite

Fernandes, E. F. de O., Maciel, I. G. S. ., Silva, N. C. M., & Anjos, H. A. dos . (2021). EVALUATION OF THE COMPOSITION OF NUTRICOSMETICS USED IN THE TREATMENT OF HAIR AND NAILS. Interfaces Científicas - Saúde E Ambiente, 8(3), 385–398. https://doi.org/10.17564/2316-3798.2021v8n3p385-398