ESTABELECIMENTOS COMERCIALIZADORES DE CARNE: AVALIAÇÃO DAS CONDIÇÕES HIGIÊNICO-SANITÁRIAS
DOI:
https://doi.org/10.17564/2316-3798.2024v9n3p358-371Published
Downloads
Downloads
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Interfaces Científicas - Saúde e Ambiente

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
a. Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
b. Autores têm permissão e são estimulados a distribuir seu trabalho on-line (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal), já que isso pode gerar aumento o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Abstract
Ensuring meat safety is a challenge due to the high perishability of this food. Resolution SES-MG 7123/2020 was drawn up to adjust meat retail establishments and thus obtain better quality products. This study evaluates the hygienic-sanitary conditions of establishment meat retailers in the city of Barroso-MG and intervenes in search of improvements. The checklist of Resolution SES/MG nº 7123/2020 was applied before and after the interventions, with the data obtained being converted into percentages of compliance and non-compliance and classified into groups 1, 2, or 3. Before the instructions, all eight establishments fell into group 2 and after the guidelines, only two moved to group 1. There is a lack of inspection and punishment by the municipal health surveillance, since most establishments, despite having the health permit, presented several non-conformities.